به نظر می‌رسد، روزهای کاهش اتکای اقتصاد به نفت آغاز شده باشد. درآمدهای نفتی در لایحه بودجه سال 97 که دیروز به مجلس تقدیم شد، کاهش قابل توجهی پیدا کرده و این در حالی است که درآمدهای مالیاتی 12 هزار میلیارد تومان افزایش را در لایحه ارائه شده در روز گذشته به خود دیده است. 

در لایحه بودجه ‌سال آینده، دولت مجموع درآمدهای ناشی از فروش نفت را ۱۰۶‌هزار و ٥٠٠‌میلیارد تومان برآورد کرده که در مقایسه با‌ سال‌ جاری که این رقم ۱۱۶‌هزار ‌میلیارد تومان بود، کاهش پیدا کرده است.  

این در حالی است که قرار است در سال 97، ۱۲۸‌هزار‌ میلیارد تومان درآمد مالیاتی برای کشور کسب شود که نسبت به‌ سال‌ جاری حدود ۱۲‌هزار‌ میلیارد تومان افزایش یافته. 

گفتنی است درآمد مالیاتی پیش‌بینی شده در‌ سال ٩٦، ۱۱۲‌هزار‌ میلیارد بود.  حالا در شرایطی رشد درآمدهای مالیاتی ثبت‌شده که برای امسال تا پایان ٦ ماهه عملکرد بودجه نشان می‌دهد حدود ۴۳‌هزار ‌میلیارد تومان از مبلغ ۱۱۶‌هزار میلیاردی مصوب محقق شده است که به ۵۰‌درصد هم نمی‌رسد.

اما آیا این کاهش و افزایش می‌تواند نشانه خوبی برای اقتصاد ایران و شیوه‌های درآمدزایی دولت باشد؟ 

حیدر مستخدمین حسینی، اقتصاددان معتقد است خیر. چرا که در 6 ماهه نخست سال جاری تنها 34 درصد درآمدهای مالیاتی محقق شده اند و این یعنی کشور زیرساخت‌های لازم برای جذب مالیات را ندارد. مدیر کل اسبق دفتر تعاونی های مسکن وزارت تعاون می‌گوید: کسری بودجه سال آینده از همین الان قابل پیش‌بینی است. 

او که با پیش‌بینی افزایش درآمد مالیاتی به این شکل مخالف است، افزود: اقتصاد ما در رکود است. افزایش مالیاتی در شرایط کنونی و با توجه به اینکه ما از دنیا عقب هستیم، فشار مضاعف به اصناف و بنگاه‌های اقتصادی آورده و کمر آن‌ها را می‌شکند. 

معاونت اسبق مالی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاکید می‌کند: وقتی مالیات از حد خود تجاوز کند، اصناف و بنگاه‌ها زیر بار آن نخواهند رفت. با این رویکرد فقط فرارهای مالیاتی شیوع پیدا کرده و کسری‌های مختلفی در این حوزه به وجود خواهد آمد.

منبع: پول نیوز